Translations

If You would like to translate my Dutch Blog: use www.translate.google.com

maandag 9 augustus 2010

Rocky Mountains USA 9

San Luis Obispo, 8 aug. 10


Bonneville Salt plains & Yosimity NP.
Vanaf Yellowstone via Highway 89 zuidwaarts gereden naar Salt Lake City door uitlopers van de Rocky’s. Lekkere route om te touren. Het grote Salt Lake is een echt zout water meer, er kan ook gevaren worden! Vandaar door de droge, vooral zoutvlaktegebieden naar Bonneville, dat is de plaats waar de beroemde snelheidsrecords op wielen gereden en gebroken zijn. Op zich is daar niets te zien behalve een erg vlakke, droge, zoutvlakte vrijwel zonder begroeiing. Erg wit dus.

Jammer genoeg waren er geen meetapparatuur en geen officials aanwezig, dus ik kon geen record vestigen van de snelste, bepakte, KTM Adventure. Maar ook zonder dat we daar hebben kunnen rijden, denk ik dat KaaTje M de snelste zou kunnen zijn. Waarvan Acte.

Bonneville ligt op de grens met Nevada en zodra je die grens over bent zijn er enorme casino’s en speelpaleizen. Ik dacht dat alleen Las Vegas een groot gokgebeuren was, maar heel Nevada blijkt zo te zijn. Gokken en prostitutie is in deze staat een legaal gebeuren en de staat verdient er dik aan. In Nevada ben ik van oost naar west gereden, zo’n 700 kilometer door een kaal, heet, woestijnachtig gebied met temperaturen boven de 30 graden. Oppassen dus dat je niet teveel wegsuft!
In Carson City hadden we er in totaal alweer 17.000 km opzitten, dus het was weer tijd voor lekkere nieuwe olie voor KaaTje M. De monteur bij de dealer aldaar had nog nooit een kleine beurt gegeven aan een grote Adventure. Ik heb hem daarin dus maar onderwezen! Soms moest ik hem overtuigen van mijn gelijk met het werkplaatshandboek in mijn laptop…. Al met al is het in zo’n 2 uur goedgekomen en werd me maar $ 40 aan arbeidsloon in rekening gebracht.

Carson City ligt aan de rand van de Sierra Nevada, zodat ik via mooie paswegen naar het Yosimity NP kon rijden.
Het Yosimity is een prachtig rotsachtig park, met genoeg graniet om de hele wereld jarenlang van mooie aanrechtbladen te voorzien. Indrukwekkend en mooie motorwegen.

Ik had altijd begrepen dat de amerikanen zich zo netjes aan de maximum snelheid zouden houden, maar dat is helemaal niet waar, althans op de rechte weg. In de bochten staan ze op de rem. Eigenlijk geven ze gas op die plaatsen waar je kunt passeren en remmen ze hinderlijk in de zo heerlijk te rijden bochten. De enige oplossing was dus om met vol gas en vlammende, bulderende pijpen te passeren op een recht stuk. Geen probleem, want na een volgende bocht waren ze me toch uit het oog verloren! Overigens lopen er ook net ten noorden van het park heerlijke paswegen door de Sierra en daar was zo weinig verkeer dat ik in 90 kilometer maar 3 auto’s heb hoeven te passeren! Dat was weer eens lekker sleuren, goed om het profiel in het midden van de banden wat te kunnen sparen…. Dat is wel hard nodig met deze lange afstanden. Een geluk is dat de benzine in de USA wat betaalbaarder is dan in Canada, een dikke 3 dollar per gallon, oftewel een krappe dollar per liter. In Eurodollars iets van 70 cent per liter.

Iets anders is dat we ons in Europa niet zo druk moeten maken over de verschillen per land. Als je hier de verschillen tussen de staten ziet is het bij ons nog maar peanuts! En niet alleen op belastinggebied, maar ook wetgeving voor pompstations. Hier in California zit er op het tankpistool een bescherming tegen de gasdampen bij het tanken, voor het milieu!! En dat terwijl je hier op de weg soms kotsmisselijk wordt van de onverbrande benzinelucht achter hun veelcylinders. Natuurlijk passen die dingen niet op de motor, dus tanken is hier synoniem met geklooi. Ook is in California het betalen met creditcard beveiligd met een postcode, niet met pincode dus. Dus voortdurend gezeik met niet geaccepteerde visacard. Ook politiek is er niet zoveel verschil, in Europa hebben we de malloot Berlusconi, maar hier heb je ook malloten zoals Schwartsenegger, Palin en het broertje van Bush! En ook hier maken ze zich druk over zaken zoals de vakantie van de presidentsvrouw in Spanje. En in California wordt steeds meer Marihuana gerookt, zodat er stemmen opgaan om dat te legaliseren.

Ik zit nu in San Luis Obispo, vlakbij Los Angeles aan de Highway 1 langs de kust.
Vandaag een rustdag gehouden. Overigens, jullie zullen het niet geloven, het is hier 10 – 15 graden, ik heb mijn “winter”kleding weer nodig. Terwijl het bij Yosimity dik 30 graden was.

2 opmerkingen: